You are here

EEN RONALD MCDONALD HUIS

“Als je kind ziek is, wil je als ouder zo dicht mogelijk in de buurt zijn. Je wilt binnen een paar minuten aan de rand van het bed staan als je kind je nodig heeft. Daarom zijn de Ronald McDonald Huizen onmisbaar”

Een Ronald McDonald Huis biedt een thuis aan families van zieke kinderen die in het ziekenhuis verblijven. In een Ronald McDonald Huis kunnen ouders, broertjes en zusjes logeren van zieke kinderen die worden behandeld in het nabij gelegen ziekenhuis. De meeste Huizen staan op loopafstand van het ziekenhuis, zodat ouders binnen een paar minuten bij hun zieke kind kunnen zijn. Dat het Huis zo dichtbij is, geeft niet alleen ouders, maar ook kinderen een veilig gevoel.

Wanneer een kind ver van zijn thuis in een ziekenhuis verblijft, is het moeilijk voor ouders en kinderen om samen te blijven. De medische uitgeruste structuren en dure hotels zijn geen oplossingen die aangepast zijn aan het gezinsleven. Om bij elkaar te zijn hebben families nood aan een echte onthaalplek waar ze zich ‘thuis’ kunnen voelen.

Het is vanuit dit gezichtspunt dat het Ronald McDonald Kinderfonds een structuur heeft ontwikkeld die aangepast is aan de behoeften van de families: de Ronald McDonald Huizen.

Sinds de oprichting ervan in 1974 in de Verenigde Staten werden al meer dan 300 Ronald McDonald Huizen opgericht over de hele wereld, waar families van gehospitaliseerde kinderen verblijven gedurende enkele dagen of zelfs enkele maanden.

JE OUDERS ALTIJD DICHTBIJ

Als je ziek bent, wil je je ouders het liefst zo dicht mogelijk bij je hebben. En natuurlijk wilt u als ouder uw zieke kindje geen minuut alleen laten. Dankzij Ronald McDonald Huizen zijn ouders altijd binnen een paar minuten bij hun kind in het ziekenhuis. Een veilig gevoel. Ook broertjes en zusjes zijn welkom in een Ronald McDonald Huis.

Gezinnen die logeren in een van de Ronald McDonald Huizen voelen zich er al gauw thuis. Even ontspannen voor de tv of in een gemakkelijke stoel, koken, slapen, lezen. Het is eigenlijk net als thuis. Naast een eigen kamer kan het gezin gebruikmaken van een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. En in veel gevallen zelfs van een tuin. Het Ronald McDonald Huis is veel meer dan een dak boven het hoofd. Ouders in het Huis ondervinden vaak veel steun aan elkaar.

WERKING

Net als thuis zorgen ouders voor het eigen gezin. Ze doen hun eigen boodschappen, koken zelf en houden hun eigen kamer schoon. Ze beschikken over hun eigen kamer, maar de leefruimtes zoals keuken, eetkamer, salon, speelzaal en tuin zijn gemeenschappelijk. Op die manier kunnen de families elkaar ontmoeten en elkaar steunen.

Het Huis wordt geleid door een klein managementteam, de enige betaalde krachten van het Ronald McDonald Huis. Daarnaast zorgt een grote groep vrijwilligers voor het reilen en zeilen van het Huis. Zij ontvangen de ouders, bieden een luisterend oor en zorgen ervoor dat het Huis schoon en gezellig is. De vrijwilligers zijn zeven dagen per week, 365 dagen per jaar aanwezig. Zonder hun inzet zouden de Ronald McDonald Huizen niet kunnen bestaan.

WAAR IS ER EEN RONALD McDONALD HUIS ?

In mei 2019 zal het eerste Ronald McDonald Huis in België geopend worden, net naast het Kinderziekenhuis van UZ Brussel. Het Huis zal kamers bieden voor 10 gezinnen die hier kunnen verblijven gedurende de periode dat hun kind gehospitaliseerd is.

MEER WETEN?

Hou de website www.kinderfonds.be in de gaten, je kan hier binnenkort de bouw van het Huis volgen 

Dutch