McDo achter de schermen

De meer dan 5.000 medewerkers van McDonald’s België verbinden zich ertoe je op elk moment kwaliteitsvolle producten te bieden met de naleving van strikte regels voor hygiëne en voedselveiligheid.

Deze hygiëne- en voedselveiligheidsregels zijn van de strengste van de sector.

Voedselveiligheid is een van de grootste prioriteiten in onze restaurants. Een lastenboek wordt dagelijks ingevuld om je kwaliteitsvolle producten te garanderen.

Het wassen van de handen

Het wassen van de handen

Elke medewerker moet voor hij zijn post bemant, bij elke verandering van post, voor elke behandeling van ingrediënten en ten minste eenmaal per uur, op het geluidssignaal en/of op instructie van de shiftverantwoordelijke, de handen en onderarmen als volgt wassen:

 • het wassen van de handen met lauw water en 1 dosis bacteriedodende zeep
 • de handen en de onderarmen gedurende ten minste 30 seconden inzepen, zodat het product kan inwerken
 • afspoelen met lauw water om alle spoor van het product te verwijderen
 • afdrogen met een wegwerphanddoek

Deze handeling wordt zo vaak als nodig herhaald.

Permanente controle

Permanente controle

Elke dag worden 100 kwaliteitscontrolepunten intern door een manager geverifieerd:

Uiterste houdbaarheidsdatum van de ingrediënten (driemaal per dag geverifieerd), temperatuur van de uitrusting (grills…), de gaartijd van de gegrilde producten, controle van de schoonmaak en ontsmetting van de uitrusting zoals de roomijsmachine. De temperatuur van koelkasten en diepvriezers worden permanent op elektronische wijze geregistreerd.

Naast onze interne controles worden ook onverwachte controles uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium:

 • tweejaarlijkse monsterneming en analyse van de producten in de restaurants
 • 2 keer per jaar een volledige audit van de voedselveiligheid in elk restaurant.

Temperatuur

Temperatuur

Temperatuur van de kookposten

Om de correcte bereiding en de kwaliteit van de hamburgers te verzekeren, controleren wij elke dag in het restaurant: de properheid van de uitrusting, de programmering van de uitrusting, de temperaturen van de bakplaten en de inwendige temperatuur van verscheidene reeksen gebakken hamburgers. Het bakmateriaal en het gereedschap worden minstens om de 4 uur afgewassen en ontsmet, volgens een strenge procedure.

Temperatuur van de bakplaten

De temperatuur van de bakplaten wordt elke ochtend gecontroleerd.

Temperatuur van de hamburgers

Na de verificatie van de uitrusting wordt de gaarheid van de hamburgers dagelijks gecontroleerd, om een maximale voedselveiligheid te garanderen met een temperatuur van minstens 69°C in de kern.

Kwaliteit van de olie

Kwaliteit van de olie

Onze olie is een mengeling van zonnebloem- en koolzaadolie. De McDonald’s restaurants gebruiken apparatuur waarmee men de evolutie van de kwaliteit van de bakolie kan volgen. Eenmaal per dag wordt de kwaliteit van de bakolie gemeten met behulp van een elektronische tester. Afhankelijk van het resultaat wordt de olie behouden of vervangen.

Respect van de koudeketen

Respect van de koudeketen

We gebruiken verscheidene controlepunten om de kwaliteit van onze producten te verzekeren:

 • De controle van de temperatuur van de producten: de integriteit van de koudeketen is permanent verzekerd dankzij temperatuursensoren die in elk voertuig, op de platformen en de laadkades zijn geïntegreerd. Ieder restaurant in BE is bovendien uitgerust met een automatisch temperatuurregistratie systeem (Sensor2Web). Dit systeem meet en registreert de temperatuur van al onze koelingen en vriezers 24/7. In geval van afwijkende temperatuur wordt het restaurant gealarmeerd zodat men de nodige acties kan ondernemen.
 • Bij elke levering worden de diepgevroren en verse producten gecontroleerd en als eerste opgeslagen, om de koudeketen niet te verbreken
 • De rotatie van de producten: onze voorraden zijn georganiseerd volgens het principe 'first in first out'. Dit principe geldt voor alle soorten opslag (van de koelkamer tot de keuken).

Kleding

Kleding

Om besmetting van de producten te voorkomen:

 • moet elke persoon die in de keuken werkt er een onberispelijke lichaamshygiëne op nahouden en kleding dragen (schort, uniform) die smetteloos schoon is en zo vaak als nodig wordt vervangen.
 • moet deze kledij:
  • uitsluitend worden gedragen bij het uitvoeren van de beroepsactiviteiten bij McDonald’s
  • op een propere plaats worden bewaard en mag het niet in contact komen met vuil of nat textiel of met stadsschoenen.
 • is het dragen van kledij met lange mouwen (trui, hemd, enzovoort) in de keuken verboden
 • moet elke persoon die in de keuken werkt een haarnetje of een gesloten petje dragen; het haar moet volledig bedekt zijn.
 • moet elke medewerker die de grill bedient, wegwerphandschoenen dragen om het vlees op de grill te leggen.
 • is het dragen van juwelen (armbanden, ringen, horloges, oorringen enzovoort...) verboden, alleen een gladde trouwring kan worden toegestaan.

Opleiding van de teamleden

Vanaf het begin krijgt elk teamlid een theoretische opleiding over voedselveiligheid die elk jaar wordt herhaald. Vervolgens wordt hij op de werkposten opgeleid door een trainer die aan de hand van een controlefiche van de post zijn praktische beheersing van de procedures valideert.

Download onze app

Download onze app

Je liefde voor McDo brengt meer op. Spaar je MyM Punten die je kan inwisselen voor gratis MyM Beloningen. Bovendien scoor je regelmatig exclusieve MyM Deals en toffe extra's, enkel voor onze app-gebruikers!

Download on the App Store Get it on Google Play