Een hart voor kinderen, een huis voor hun ouders.

Als familierestaurant draagt McDonald’s gezinnen een warm hart toe. Zeker als het gaat over gezinnen waarvan de kinderen speciale medische noden hebben. Daarom werd de vzw Ronald McDonald Kinderfonds in het leven geroepen. Alle inspanningen zijn gericht op twee bijzondere initiatieven: het project “Geef om een Glimlach” en het Ronald McDonald Huis.

1. Logeren vlakbij je zieke kind.

Logeren

Het liefste wat een ziek kind wil, is mama en papa dag en nacht in de buurt hebben. Helaas is dat in de meeste ziekenhuizen zelden mogelijk. En voor veel ouders is het niet haalbaar om constant over en weer te pendelen. Het Ronald McDonald Huis biedt een oplossing: logeergelegenheid vlakbij het hospitaal. 

2019: het Ronald McDonald Huis opent in Jette.

Het eerste Ronald McDonald Huis in België kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen het Universitair Ziekenhuis Brussel en de vzw Ronald McDonald Kinderfonds. Het biedt gezinnen met een ziek of zorgintensief kind een warm en gastvrij verblijf op de campus van het UZ in Jette. Niet alleen de ouders kunnen er logeren, ook broertjes en zusjes zijn welkom.

Een huis met vele kamers.

Naast logies biedt het Ronald McDonald Huis ook een plek om even tot rust te komen. Er zijn zowel privévertrekken als gemeenschappelijke ruimtes, waaronder:

  • 10 gastenkamers met badkamer
  • Een speelhoek
  • Een woonkamer
  • Een keuken en eetkamer
  • Een wasruimte
  • Twee patio’s
  • Een bibliotheek

Het Huis wordt geleid door een Huismanager. Vrijwilligers zorgen voor de ontvangst, bieden een luisterend oor en houden het Huis netjes en gezellig. Zo kunnen de ouders zich focussen op het allerbelangrijkste: de zorg voor hun kind.

Voor wie er het meeste nood aan heeft.

Ouders die graag in het Huis willen verblijven, kunnen dat aangeven bij de opname van hun kind. Het ziekenhuis bepaalt dan welke gezinnen prioritair in aanmerking komen voor een kamer. Je mag er verblijven zolang je kind gehospitaliseerd is. Zijn alle kamers volzet, dan kom je op een wachtlijst. 

Fondsen werven voor het Kinderfonds.

Omdat het Ronald McDonald Huis niet wordt gesubsidieerd, is het volledig afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers. McDonald’s België en alle franchisenemers brengen jaarlijks zo’n 80.000 euro samen. Daarnaast wordt geld ingezameld via de spaarpotten of de verkoop van balpennen en lichtgevende wolkjes in onze restaurants. Ook jij kan je steentje bijdragen aan het Huis!


2. Geef om een Glimlach

‘Geef om een Glimlach’ was het eerste project van de vzw Ronald McDonald Kinderfonds in 2001. Het doel is ouders van kinderen geboren met een lip-, kaak- of gehemeltespleet financieel bij te staan. Want die hebben vaak niet de middelen om de complexe en dure chirurgische ingrepen te bekostigen. Dankzij dit project werden al meer dan 1.400 kinderen geholpen. 

Een hulpkreet die gehoor krijgt.

In België wordt ongeveer 1 op 650 kinderen geboren met deze gelaatsafwijking. Toch is dit probleem nog altijd miskend. Daarom is ook sensibilisering nodig. De vzw Ronald McDonald Kinderfonds werkt daarvoor nauw samen met gerenommeerde specialisten, verschillende Belgische ziekenhuizen en de twee erkende ouderverenigingen VAGA (Vereniging voor Aangeboren GelaatsAfwijkingen) en AFLAPA (Association des Parents d’Enfants Nés avec une Fente Labio-Palatine). 

Download onze app

Download onze app

Je liefde voor McDo brengt meer op. Spaar je MyM Punten die je kan inwisselen voor gratis MyM Beloningen. Bovendien scoor je regelmatig exclusieve MyM Deals en toffe extra's, enkel voor onze app-gebruikers!

Download on the App Store Get it on Google Play